Besinler
Besin
nedir?
Vücudumuzun büyüyüp gelişmesini sağlayan, yaralanınca onaran, enerji
veren yiyecek ve içeceklere besin denir. Besinler sayesinde yaşamsal
faaliyetlerimizi gerçekleştiririz. Buzdolabı elektriksiz, araba benzinsiz, soba
odunsuz çalışmadığı gibi insanlarda beslenmeden yaşamsal
olayları sağlayamaz.Besinleri çeşitli kaynaklardan elde ederiz.
-Bitkilerden====> Elma, Marul,Patlıcan...
-Hayvanlardan====>Et, Süt, Yumurta, Tereyağı...
-Madensel besinler====>Su, tuz...
1.Proteinler
Büyüme, gelişme, yaraların iyileşmesi, vücudun mikroplara karşı direnci için protein kullanılır. Yapıcı ve onarıcıdır. Zorunlu olmadıkça enerji verici olarak kullanılmaz.
Bir besinde protein olduğunu anlamak için biüret damlatılırsa mavi-mor renk alır. Protein, nitrik asit ya da lügol çözeltisi ile ısıtıldığında rengi sarı olur. Et, süt, yumurta,tavuk ve balık protein bakımından zengin hayvansal besinlerdir. Tahıllar( buğday,arpa,çavdar, yulaf vb.), baklagiller( fasülye, nohut, mercimek, bezelye vb.) ve kuru yemişlerde de bol miktarda protein bulunur. Bebeklik ve çocukluk döneminde protein yeterli alınmazsa büyüme durabilir. Protein saç ve tırnağımızın uzamasını sağlar.
2.Karbonhidrat
Enerji
vericidir. Tahıl ürünlerinde, makarna, pilav, ekmek, patates, tatlılarda,
meyvelerde ve hamur işlerinde bol miktarda bulunur. Fazla karbonhidratlı
besinler tüketilirse vücudumuzda yağa dönüşerek depo edilir. Karbonhidrat
içeren maddelere iyot çözeltisi (tentürdiyot)
damlatıldığında rengi mavi olur.
3.Yağlar:
Enerji verici besin maddesidir. En fazla
enerjiyi yağlar verir. Kullanım sırası karbonhidratlardan sonradır. Fazla besin
aldığımızda yağ olarak depo edilir. Fazlalık yağlar karın bölgesinde depo
edilir. Yağlar vücudun korunmasını ve sıcak tutulmasını da sağlar. Bitkilerde
tohumlarda bulunur, zeytin, susam, soya, ceviz, fındık, mısır, ayçiçeğinde bol
miktarda vardır. Hayvansal yağlarda bulunmaktadır. Tereyağ, kuyruk yağı bu
çeşittir.
Bir
besinde yağ olduğunu anlamak için, beyaz kağıda sürülmelidir. Kağıdın şeffaflaşması besin içinde yağ olduğunu gösterir.
4.Vitaminler:
Vücutta düzenleyici olarak görev
yaparlar. Hastalıklara karşı koruyucudur. Büyümede görev alırlar.
A
Vitamini: Yumurta, karaciğer, baklagiller,
ceviz, mantar, süt ürünlerinde, havuç, domates, balık, et ve yeşil sebzelerde
bulunur. Büyümeye yardım eder, gece körlüğünü önler.
B
Vitamini: Tahıl ürünlerinde, süt ve
ürünlerinde, et, balık, tavuk, yeşil sebzelerde bulunur. Beriberi (sinir
iltihaplanması), kansızlık, görme bozukluğu, deri hastalıklarını önler.
Hafızayı güçlendirir, sinirlerin faaliyetlerini düzenler.
C
Vitamini: Turunçgiller, çilek, domates,
soğan, kuşburnu, patateste bulunur. Vücudun direncini artırır, onarımını
sağlar. İskorpit (diş eti kanaması), grip, nezle hastalıklarını önler.
D
Vitamini: Balık yağı, tereyağ, karaciğer,
süt ve ürünlerinde, yumurtada bulunur. Kemiklerimizi ve dişlerimizi
sağlamlaştırır, Raşitizim (Kemiğin sertleşmemesi) hastalığını önler.
E
Vitamini: Yeşil bitkiler, tahıllar, et, süt
ve ürünlerinde, karaciğer, bitkisel yağlarda bulunur. Üreme, büyüme ve
gelişmede etkilidir. Kısırlığı önler. Yaşlanmayı geciktirir, cildi korur.
K
Vitamini: Yeşil bitkiler, karaciğer, balık,
ıspanak, baklagiller, süt ve yumurtada bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Besinlerdeki vitamin kaybının önlemesi
için uygun koşullarda saklanmalıdır. Sebze ve meyveler çiğ ve taze olarak
tüketilmelidir.
5.Mineraller:
Bütün
besinlerde bulunur. Kemiklerin ve dişlerin güçlendirir. Kanın oluşmasını ve
kasların çalışması sağlar. Düzenleyici olarak
görev yapar.
Bazı minerallerin bulunduğu yerler ve
görevleri aşağıda belirtilmiştir.
6.Su:
Bütün besinlerde bulunur. Vücudumuzun
yaklaşık % 75’i sudur. Besinlerin sindiriminde, iletiminde ve boşaltımda
kullanılır. Düzenleyici olarak görev yapar. Günde en az iki litre su içmeliyiz.
Dengeli
ve sağlıklı beslenme
Vücudumuzun
ihtiyacı olan besinleri sağlıklı olarak karşılanmasına dengeli beslenme denir. Dengeli beslenmenin diğer
adı da diyettir. Yeterli ve dengeli beslenme et, süt, tahıl,
sebze-meyve gurubu besinlerden yeterli miktarda tüketilmesi ile olur. Dengesiz
ve aşırı beslenme, hareketsiz yaşam aşırı kilo almaya sebep olur. Aşırı kilo obezite hastalığına neden olur. Besin
maddelerinden bazı gurupların az ya da hiç alınmamasına perhiz denir.
Besinlerin
tüketimi
Besin
piramidi bize hangi besinlerden ne kadar yememiz gerektiğini anlatmaktadır.
1. Basamak: En fazla tüketilmesi gerekenler tahıl ve ürünlerinin oluşturduğu besinlerdir.
2. Basamak: Meyve ve sebzelerden yemeliyiz.
3.Basamak: Et ve süt ürünlerinden tüketmeliyiz.
4.Basamak: En az tüketmemiz gereken besinler yağlar ve tatlılardır.
Besinlerin
tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz?
1. Basamak: En fazla tüketilmesi gerekenler tahıl ve ürünlerinin oluşturduğu besinlerdir.
2. Basamak: Meyve ve sebzelerden yemeliyiz.
3.Basamak: Et ve süt ürünlerinden tüketmeliyiz.
4.Basamak: En az tüketmemiz gereken besinler yağlar ve tatlılardır.
Besin
tüketiminde şu hususlara dikkat edilmelidir.
1. Taze olmalıdır. Bayat besinler zehirlenmeye sebep olabilir.
2. Uygun ortamlarda ( Buzdolabı, dondurucu ) saklanmalıdır.
3. Son kullanma tarihi geçmemelidir.
4. TSE belgesi ve Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın izni olmalıdır. TSE belgesi ürünün standartlara uygun olduğunu ve kalite kontrolü yapıldığını gösterir.
5. Sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkanmalıdır.
6. Hazır gıdalar kullanırken dikkatli olunmalıdır. İçerisinde koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı katkı maddeleri bulunmaktadır. Katkı maddeleri kimyasal madde olduğu için zararlıdır. Fazla miktarda alınması alerji, kanser gibi hastalıklara sebep olmaktadır.
7. Alo 174 gıda hattı besinlerle ilgili herhangi bir problem olduğunda başvurulacak merkezdir.
1. Taze olmalıdır. Bayat besinler zehirlenmeye sebep olabilir.
2. Uygun ortamlarda ( Buzdolabı, dondurucu ) saklanmalıdır.
3. Son kullanma tarihi geçmemelidir.
4. TSE belgesi ve Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın izni olmalıdır. TSE belgesi ürünün standartlara uygun olduğunu ve kalite kontrolü yapıldığını gösterir.
5. Sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkanmalıdır.
6. Hazır gıdalar kullanırken dikkatli olunmalıdır. İçerisinde koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı katkı maddeleri bulunmaktadır. Katkı maddeleri kimyasal madde olduğu için zararlıdır. Fazla miktarda alınması alerji, kanser gibi hastalıklara sebep olmaktadır.
7. Alo 174 gıda hattı besinlerle ilgili herhangi bir problem olduğunda başvurulacak merkezdir.
* Yiyecekleri cazip hale getirmek için
gıda boyası, tatlandırıcı maddeler kullanılır. Koruyucu maddeler katılarak
gıdaların raf ömrü uzatılmıştır.
* Meyveli yoğurt, hazır çorba,
dondurulmuş gıda gelişen teknoloji ile yaşamımıza girmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder